SSPL
Stichting Sportpromotie Leiderdorphome.html
 
 

Sportverkiezingen Leiderdorp 2003


Het Algemene Juryrapport van de Sportverkiezingen 2003:


In Leiderdorp is het prettig wonen én sporten. De gemeente steunt de breedtesport volop. Veel verenigingen zullen daar de vruchten van plukken. Maar wil men op topsportgebied, zoals in onze buurgemeente Leiden, niet gaan verloederen zal men de toch al schaarse toptalenten in dit dorp aan de Rijn, zeker moeten koesteren en adequaat begeleiden.


Wellicht kunnen we in de toekomst dan vervangers van uitzonderlijke talenten als Ruud Borst,veelvoudig sportman van het jaar, de zusjes Melanie en Maureen de Lange en Jeroen Piket begroeten. In het seizoen 2001-2002 heeft de jury, zoals u wellicht weet, geen echte sportman van het jaar kunnen aanwijzen. In het afgelopen jaar is dat wel gelukt. Onze vurige wens is dat wij als jury de komende jaren wat meer concurrentie hopen te krijgen voor de keuze titel sportman en vrouw van het jaar.


Winnaars 2003


Sportman van het Jaar Frank van der Groen (Deltavliegen)


Sportvrouw van het Jaar Lisa Hortensius (SVL Schaken)


Sportvereniging van het Jaar Hockeyvereniging Alecto


Sportteam van het Jaar Velocitas 1 (Korfbal)


Aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent RCL d1 (Voetbal)


Sportvrijwilliger van het Jaar Aad Pleij (Parabowls)Genomineerden 2003


Sportman van het Jaar

-Frank van der Groen (DeltaVliegen)


Sportvrouw van het Jaar

-Lisa Hortensius (SVL Schaken)


Sportvereniging van het Jaar

-Hockeyvereniging Alecto


Sportteam van het Jaar

-Velocitas 1 (Korfbal)

-Maureen en Melanie de Lange (Ned. Shorttrackploeg)


Aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent

-RCL d1 (Voetbal)

-Jorit Hermans (Voetbalkeeper bij DOCOS)

-Lisa Hortensius (Schaken)


Sportvrijwilliger van het Jaar

-Aad Pleij (Parabowls)

-Jamine Melai (Alecto)
Juryrapporten 2003


Sportman van het Jaar

Frank van der Groen


Juryrapport:

Als je een delta- of zeilvlieger door het zwerk ziet zweven moet je onwillekeurig denken aan het verhaal van Icarus die ooit met zijn vader aan de koning van Kreta wilde ontsnappen. Met Icarus is het, zoals we allemaal weten, slecht afgelopen. Hij is in zijn jeugdige overmoed te dicht bij de zon gekomen en stortte naar beneden. Zo’n ramp zal de tegenwoordige zeilvlieger niet gauw overkomen. Veiligheid staat bij deze prachtige sport voorop en er gebeuren zelden ongelukken.

Moed, fysieke fitheid en inzicht zijn voorwaarden om het in deze sport ver te schoppen. Want wie eenmaal de smaak te pakken heeft wil daarin de beste zijn. De concurrentie is groot en de kleinste vergissing kan je de zege kosten. Leiderdorp heeft dit jaar een Nederlands Kampioen opgeleverd. Hij presteerde tijdens het NK in Slovenië op diverse onderdelen zo uitstekend, dat hij in het totaalklassement de eerste plaats voor zich kon opeisen. Hij bewees dat hij zowel het berg- als het vlaklandvliegen goed beheerst. De jury heeft grote bewondering voor de manier waarop Frank zijn sport beoefend en voor de prestatie die hij dit jaar in het verre Slovenië heeft neergezet. Hij is daarom terecht Leiderdorps sportman van het jaar: Frank van der Groen.


Sportvrouw van het Jaar

Lisa Hortensius


Juryrapport:

In een tijd waar de meeste jongens en meisjes van haar leeftijd amper bewust zijn van hun kwaliteiten heeft zij er als zeer talentvolle sportster bijkans een hele carriere opzitten. Een carriere die nog veel mooier kan worden dan die tot nu toe al is. Veel tijd en energie steekt ze in haar sport. Een aanmoedigingsprijs vindt de jury voor haar reeds behaalde resultaten een te geringe beoordeling. Immers, met kop en schouders steekt zij haar leeftijdsgenoten de loef af. Dat bewees ze eerst tijdens het winnen van het regionaal schaakkampioenschap. Vervolgens won zij op overtuigende wijze het Nederlands Kampioenschap in de categorie tot en met 12 jaar. Zij is Lisa Hortensius, de Jeroen Piket onder meisjes. Ze kwalificeerde zich vervolgens voor het EK en ook in dat sterke Oosteuropese veld deed zij met een knappe plaats in de middenmoot van zich spreken. Ook bij de volwassen schakers dwingt ze met haar bijzonder wedstrijd mentaliteit en creatieve spelopvatting respect af. Haar bijzondere prestaties zowel individueel als in teamverband, alsook het feit dat ze in de korfbalsport haar mannetje staat, zorgen ervoor dat Lisa Hortensius zich de jongste sportvrouw van Leiderdorp mag noemen.


Sportvereniging van het Jaar

Hockeyvereniging Alecto


Juryrapport:

We spreken over een vereniging die zowel prestatief als recreatief goed bezig is. Tussen de bedrijven wordt het sociale klimaat zeker niet uit het oog verloren. Integendeel. Maar goed we hebben het niet over het gezellig biertje na afloop, maar over de bewogenheid van een aantal krasse knarren, die qua prestaties minstens zoveel respect verdienen als hun jongere collega’s binnen de club. Niet alleen op het veld maken zij zich sterk, ook binnen het verenigingsleven maakt een derde van dit vijftiental zich meer dan verdienstelijk.

De prestaties van deze heren van boven de vijftig wiens conditie nog in een puike staat verkeerd waren nogal uniek. Zo eindigde de competitie voor dit team in mei in een ware thriller. Na een even zwaarbevochten als nipte overwinning op Alphen kon de kampioensvlag gehesen worden. Maar hun kampioenshonger was daarna nog niet gestild, want op 31 mei van dit jaar reisden de veteranen naar Kampong in Utrecht om met vereende krachten te strijden voor het landskampioenschap 50 plus. In een halve competitie tegen de poulewinnaars uit de andere districten.Deze apotheose werd op doelsaldo van Maarsen gewonnen en met deze landstitel gaven zij niet alleen voorzichelf maar ook voor hun club een visitekaartje af. Opmerkelijk in dit geheel zijn ook de verrichtingen van een vijftal van deze kampioenen die al geruime tijd als vrijwilliger de club in diverse commissies steunen. De sportvereniging van het jaar lijkt dan ook geen moeilijke keuze en is de Leiderdorpse sportclub Alecto.


Sportteam van het Jaar

Velocitas 1


Juryrapport:

De club is al meer dan een halve eeuw een begrip in de Leiderdorpse sportwereld.

Met zes seniorenteams en zestien jeugdteams mag het zich een bloeiende vereniging noemen. Op dit moment heeft de club bijna 300 leden. Steeds weer slaagt het erin om sportieve prestaties en gezelligheid op een goede manier te combineren. Presteren staat bij bij deze sporters hoog in het vaandel. Dat mag blijken uit de invoering van een technisch plan waarmee de prestaties van de hogere senioren- en jeugdteams verder moet worden verbeterd. De recreatieve sporter wordt evenwel niet vergeten. Met evenementen als de Avondvierdaagse, jeugdkampen, carnaval en knutselmiddagen bindt het de leden aan de club.

Met het eerste team streed het in zowel de veld- als de zaalcompetitievanaf het begin van de competitie mee voor de titel. Jammer genoeg moest in de zaal de titel in de slotfase aan concurrent Weidevogels worden gelaten maar op het veld pakten de Leiderdorpse mannen en vrouwen wel het kampioenschap. De club promoveerde naar de tweede klasse, een niveau waarin het 15 jaar geleden voor het laatst speelde. Een geweldige prestatie van een ploeg dat getraind wordt door Klaas Bosman. Dames en heren, de naam van de sportploeg is Velocitas.


Aanmoedigingsprijs van het Jaar

RCL d1


Juryrapport:

Onder de begenadigde leiding van de dit seizoen aangetrokken technisch directeur Ruud Fortman heeft zich bij de voetbalvereniging RCL een team weten te ontpoppen die ongetwijfeld in de toekomst van zich gaat spreken. Het is een gezelschap jonge enthousiaste voetballers, die hun kunsten in het afgelopen seizoen behoorlijk hebben geetaleerd. Niet alleen op Sportpark de Bloemerd, hun thuishaven, maar ook elders in het land en zelfs buiten de landsgrenzen. Ten eerste werden zij in de hoofdklasse op een enkel slippertje na tweede achter het Katwijkse Quick Boys. Bij het Voorburgse Wilhelmus zegevierden zij in een groot internationaal paas toernooi met ploegen als ADO Den Haag, Sparta, Excelsior en het Engelse Stoke City. Voorts wist deze groep in het Belgische Oostende in een eveneens groot internationaal pinkster toernooi te zegevieren, tegen opponenten die er niet om liegen, onder andere Gent, Oostende en nog een paar bekende profclubs. Het huzarenstukje werd compleet toen de Leiderdorpse voetballers, vanwie een viertal zelfs stage mocht lopen bij Feyenoord, Sparta en Den Haag, ook nog de Leidse Stevenshofbokaal wist te grijpen.

De jury is dan ook unaniem van mening dat de D1 van RCL, getraind door Hans Tisseur en Claus Samson, de aanmoedigingsprijs verdient.

De beloftevolle spelers heten: Andrew Jansen, Wesley Crama, Michael Vakalopouos, Renaldo Nagtegeller, Leroy van Westrienen, Rick Kloos, Mitchel Jansen, Bob de Jong, Steffan Heemskerk, Steven Meertens, Rachid Fdis, Maik Groote, Frank Hillebrand, en Tim van Luxemburg.


Sportvrijwilliger van het Jaar

Aad Pleij


Juryrapport:

Dit jaar was de keuze om de vrijwilliger van het jaar te kiezen geen zware opgave. Nooit tevoren werd één man geroemd om de vele taken die hij voor de club op zijn nu 75-jarige schouders nam. Hij was negen jaar voorzitter van een club maar zelfs toen hij om statutaire redenen, zoals dat zo mooi heet, afscheid moest nemen, blijft hij zich inzetten voor die vereniging.

Het is een man met een technische achtergrond, die hij aanwendde om het de clubleden mogelijk te maken hun sport op een goede manier te beoefenen. Hij was de man die jarenlang ook na een wedstrijd alles weer in orde bracht, de rommel opruimde en ook niet te beroerd was de clubbladen rond te brengen. Hij is lid van diverse andere verenigingen, waar de jury, vanwege het imposante aantal, maar even niet de naam zal noemen.

Het staat buiten kijf dat hij ook hier de handen uit de mouwen weet te steken. Daarnaast wil deze Leiderdorper ook nog wel wat kilometertjes afleggen als het voor een goed doel is.

Er kon eigenlijk maar een man worden uitkozen om deze eretitel te dragen. Dames en heren: Adrianus, Bernardus Pleij kortweg: Aad Pleij. 

SPORTVERKIEZINGEN 2003

Klik op de jaartallen

voor de overzichten

2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006  2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011

2012 | 2013 | 2014 | 2015| 2016

| 2017 | 2018 | 2019 |