SSPL
Stichting Sportpromotie Leiderdorphome.html
 
 

Sportverkiezingen Leiderdorp 2002


Het Algemene Juryrapport van de Sportverkiezingen 2002:

Topsporters heeft Leiderdorp de afgelopen jaren genoeg gehad binnen de gemeentegrenzen. We noemen even wat namen: Ruud Borst, Jeroen Piket, Vincent van der Kooy, de zusjes Maureen en Melanie de Lange, Mirjam Kloppenburg. Om verschillende redenen verkasten zij naar andere gemeentes. Na zeven vette jaren kunnen er helaas ook weer zeven magere aanbreken. Die tendens is echter niet te hopen, hoewel we dit jaar hebben moeten besluiten geen titel voor de sportman van het jaar toe te kennen. De clubs met hun gekwalificeerde trainers kunnen daar een flink steentje aan bijdragen. Echter, niet zonder steun van de Gemeente, die jammer genoeg zijn pijlen meer heeft gericht op de breedtesport. Zonder een financiële injectie van de Gemeente – is Leiden daar niet een goed voorbeeld van? – kan en mag een topsporter in spé niet verwaarloosd worden. De sportjury, die wellicht ook een beetje namens de sportverenigingen praat, hoopt dan ook dat het sportieve tij op tijd gekeerd kan worden, teneinde de jeugd een goede kans te geven zich te ontwikkelen, maar ook te specialiseren in zijn of haar sport. De jeugd heeft immers nog altijd de toekomst.


Winnaars 2002


Sportman van het Jaar Geen winnaar


Sportvrouw van het Jaar Sabine Gorter (Leiden Atlethiek)


Sportvereniging van het Jaar Manege Liethorp


Sportteam van het Jaar 1e damesteam RCL (voetbal)


Aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent Imro Nai-Chung-Tong (IJssport)


Sportvrijwilliger van het Jaar Marlinde Oosterhof (Velocitas)Genomineerden 2002

Sportman van het Jaar

-Er zijn volgens de jury bij de mannen dit jaar geen grote uitschieters


Sportvrouw van het Jaar

-Sabine Gorter (Leiden Atlethiek)

-Claire Ettekoven (Keepster van Victoria Rotterdam(hockey))

-Conny Keizer (Rolstoeldanster)


Sportvereniging van het Jaar

-Manege Liethorp

-Leiderdorpse Reddings Brigade

-Tafeltennisclub de Rijnsleutels


Sportteam van het Jaar

-1e damesteam RCL (voetbal)

-2e team SVL (schaken)

-heren 1 Leython (volleybal)


Aanmoedigingsprijs voor jeugdig talent

-Imro Nai-Chung-Tong (Vereniging IJssport Leiderdorp)

-Vincent Anker (Leiden Atlethiek)

-Wendy Pleyter (Velocitas)


Sportvrijwilliger van het Jaar

-Marlinde Oosterhof (Velocitas)

-Jan Need (Parabowls)

-Jan Pul (Voetbalscheidsrechter)
Juryrapporten 2002


Sportman van het Jaar

---Geen winnaar---


Juryrapport:

Er zijn volgens de jury bij de mannen dit jaar geen grote uitschieters


Sportvrouw van het Jaar

Sabine Gorter


Juryrapport:

Van deze sportmensen zijn er in dit dorp maar weinig. Niet alleen trotseert zij weer en wind om te presteren, maar bovendien is ze in de zaal op eredivisie niveau actief.

Haar uitverkiezing heeft deze sportvrouw dan ook te danken aan beide prestaties.

Het is immers geen sinecure om beide takken van sport op hoog niveau te beoefenen. Toch lukt haar dat.

Haar uitschieter was de nationale titel op het onderdeel Ekiden, een marathon in estafetteverband. Samen met vijf medeatleten greep haar club Leiden Atletiek de gouden plak met een indrukkende voorsprong van 9 minuten op de nummer twee. Als specialiste maakte ze indruk op de 400 en 800 meter. Met haar club werd ze vijfde van Nederland op de vier maal 400 meter, zelf noteerde ze daarbij een tijd van 61 seconden. Maar ook op de lange afstand weet zij van wanten. Onlangs liep ze de 5 km in 21 min.

Deze prestaties, alsmede haar inbreng bij het sterk in de eredivisie opererende BVL zijn voor de sportjury reden om de 18-jarige Sabine Gorter als jonge sportieve en veelzijdige atlete te benoemen tot sportvrouw van het sportjaar 2002.


Sportvereniging van het Jaar

Ruitervereniging Liethorp


Juryrapport:

Reeds eerder in de geschiedenis van de sportverkiezingen heeft deze vereniging een hoofdprijs gewonnen.

Dat was namelijk na een met succes afgesloten jaar waarin de ploeg promoveerde naar de D klasse.

De ambitie straalt van deze goed georganiseerde vereniging af. Niet alleen in Leiderdorp, maar ook landelijk zijn de prestaties niet onopgemerkt gebleven. De carrouselgroep van de manege Liethorp, als onderdeel van deze vereniging, behaalde dit jaar het Nederlands kampioenschap in Zeewolde met ruime voorsprong op de nummer twee en promoveerde daarmee naar de C klasse.

Bovendien werd bij dat kampioenschap andermaal de Prix d’elengance behaald, een prijs die aan de colonne vergeven werd. Dit vanwege het feit dat de ruiters en paarden op basis van uitstraling en verzorging de beste indruk achterlieten. Voorts kreeg de ruitervereniging Liethorp als een van de eerste manegebedrijven het Veiligheidscertificaat toegewezen. Dit certificaat is ingesteld om de veiligheid in de ruitersport te verbeteren. Een hippische accommodatie moet immers aan strenge eisen voldoen. Reden genoeg voor de jury om de sportvereniging prijs van het sportjaar 2002 toe te kennen aan Liethorp. Een waar niet alleen de sporter, maar zeker ook de edele viervoeter centraal staat.


Sportteam van het Jaar

RCL Dames


Juryrapport:

Na al eerder de aanmoedigingsprijs in ontvangst te hebben genomen vanwege het feit dat deze groep sporters hoge ogen hadden gegooid in de competitie, zijn zij ook in het lopende seizoen behoorlijk in de picture geraakt. Deze groep bestaande uit even enthousiaste als fanatieke sporters boeken nog altijd progressie.

Dat kunnen zij niet alleen, maar vooral ook met steun van een enthousiaste en doorgewinterde trainer en begeleiding, die wekelijks trachten het vizier op scherp te zetten.

In het seizoen (2000-2001) stelden zij zich niet in de kijker met een kampioenschap, maar zeker wel met het behalen van het periodekampioenschap. Zij drongen daarmee door naar de eerste klasse. In het seizoen 2001-2002) eindigde het team bij de top van de eerste klasse en vanwege die klassering besloot de KNVB RCL in de zwaarste eerste klassepoule in te delen. Deze jaargang moet de concurrentie opnieuw serieus rekening houden met de pupillen trainer Ton Swagerman en diens begeleider Jos Bavelaar. De Jury heeft dan ook op grond van de resultaten doen besluiten RCL dames éen als sportteam van het sportjaar 2002 uit te roepen.


Aanmoedigingsprijs van het Jaar

Imro Nai Chung Tong


Juryrapport:

Voor Nederlands begrippen is het een relatief onbekende sport. Maar in de rest van de wereld vrij populair bij de jeugd. Niettemin zal deze sport aan populariteit winnen.

Met het Nederlands jeugdteam dwong de Nationale selectie tijdens het EK, waar het een derde plaats bemachtigde, een ticket af voor het WK in Mexico City. Echter, wegens gebrek aan ervaring eindigde jonge ploeg in het toptoernooi, met landen als USA, Australie en Canada op de achtste plaats.

In het Nederlandse team dat, louter bestond uit leerlingen van het Leidse Da Vinci College, had Leiderdorper Imro Nai Chung Tong een aandeel. De VWO leerling is vanwege zijn talent toegevoegd aan het ouderejaarsteam.

Onlangs werd het team op het Leidse stadhuis gehuldigd door het gemeentebestuur en de Amsterdam Admirals (een Nederlandse profclub American Football) vanwege de geleverde prestaties.

De uiterst sportieve Imro weet zich ook op een andere terrein te onderscheiden: namelijk bij het langebaanschaatsen in het Uithof circuit. Zijn schaatstalenten leverden hem ook een plek op in de jeugdselectie van het (regionale) schaatsdistrict Sassenheim. Naast het flagfootball kan deze jeugdige sporter in het schaatsmilieu wellicht een grote toekomst tegemoet zien. Een aanmoedigingsprijs voor het sportjaar 2002 vindt de jury dan ook op zijn plaats.


Sportvrijwilliger van het Jaar

Marlinde Oosterhof


Juryrapport:

Vrijwilligers zijn de fundamenten waar een vereniging op moet bouwen. Zonder deze groep is het bijkans onmogelijk om een club blijvend te laten functioneren. Sowieso is het voor de meeste clubs een heikele klus om vrijwilligers te krijgen, laat staan zij die meerdere taken vervullen binnen de club. Deze categorie mensen zullen en moeten op handen gedragen worden. Leeftijd speelt daarbij geen enkele rol in de ogen van de sportjury.

De vrijwilliger van dit sportjaar heeft ondanks haar jeugdige leeftijd al een behoorlijke staat van dienst.

Zo was en is zij actief als jeugdtrainerster, verzorgde een jeugdrubriek voor het clubblad, was medeorganisator van een korfbalclinic, en verleende haar medewerking voor het Nederlands kampioenschap pupillenkorfbal. Tevens is zij verantwoordelijk als lid van de technische commissie voor pupillenzaken en zit ze in de organisatie van het schoolkorfbaltoernooi waar zij alle trainingen verzorgd en is voorts lid van de pr-commissie van Velocitas. Met haar 21 lentes een vrijwilligster pur sang. Marlinde Oosterhof is dan ook de vrijwilligster van het sportjaar 2002. Haar vereniging Velocitas mag daar met recht trots op zijn. De gedrevenheid die zij uitstraalt zou volgens de jury echter een schoolvoorbeeld moeten zijn voor clubbeleving.


 

SPORTVERKIEZINGEN 2002

Klik op de jaartallen

voor de overzichten

2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006  2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011

2012 | 2013 | 2014 | 2015| 2016

| 2017 | 2018 | 2019 |