SSPL
Stichting Sportpromotie Leiderdorphome.html
 

Genomineerden 2009

Sportvrijwilligers:

· Organisatie dubbele interland Nederland - Duitsland (Alecto Hockey)
· Organisatie N.K. Skeeleren (Schaats & - skeelervereniging Leiderdorp)
· Jos van der Lubbe (voorzitter Leython D.C.Volleybal)

Aanmoedigingen:
· Willemijn Kallenberg (Basketball Vereniging Leiderdorp)
· Anne Floor Kunkeler (Snowboard Alpine)
· Hannah Regeer (Leiden Atletiek Veldlopen)

Sportteam:
· Asopos Dames vier zonder stuurvrouw (Roeien)
· Leython Dames 1 (Volleybal)
· LTC De Munnik Dames 1 (Tennis)

Sportvereniging:
· Alecto (Hockey)
· Stichting Top Basketbal Leiderdorp
· Liethorp (Ruitersport)

Sportvrouw:
· Regina Bruins (Wielrennen)
· Lotte Kunkeler (Snowboard Alpine)

Sportman:
· Tom Altink (Diok Rugby)
· Boudewijn Röell (Asopos Roeien)
· Niels van Straaten (Alecto Hochey)


ALGEHEEL JURY RAPPORT

Leiderdorpse sportprestaties krijgen steeds meer waardering. Dat kan de jury van de 15de editie van de Leiderdorpse sportverkiezingen opmaken uit het grote aantal voordrachten. Dat is wel eens anders geweest en toen meldden wij dat ook. Maar afgezien van wat heel late meldingen - lastig hè, zo'n deadline '- hebben wij daarover geen klagen.

In deze luxe omstandigheden doemt wel een hedendaags probleem op: kloppen alle voordrachten wel? Die vraag klinkt wat negatiever dan hij is bedoeld, maar het is een hele uitzoekerij om te zien welke sporter op welk moment woonachtig was in Leiderdorp. Hoewel wij kunnen beschikken over een onkreukbare notaris (Erna Kortlang) kost ons dat steeds meer hoofdbrekens. De sporters zullen wij het nooit kwalijk nemen dat zij uitvliegen om een hoger niveau te bereiken. Maar het is wel sneu als een voor je gevoel Leiderdorpse sporter net aan de verkeerde kant van de Stierenbrug blijkt te wonen. Het enige wat wij dan nog kunnen doen is onze collega's in Leiden wijzen op een mogelijke kandidaat voor de sportverkiezing aldaar.

Terug naar ons eigen Leiderdorp. Wat daar opvalt, en ook elders in het land bespeuren we die tendens, is het grote aantal vrouwen dat met klinkende sportprestaties de aandacht trekt. Zonder jongens en mannen tekort te willen doen moeten we constateren dat de vrouwen in vrijwel alle categorieën opvallend goed scoren
Des te opmerkelijker is het dat de enige verkiezing die uitsluitend voor vrouwen openstaat slechts twee kandidaten telt. Dat heeft niets te maken met een tekort aan geschikte sportvrouwen, maar alles met die verduivelde postcodes. De uittredende sportvrouw van Leiderdorp, roeister Nicole Beukers, hielp de notaris een handje door haar verhuizing naar Leiden spontaan te melden.

Sympathiek en een sportvrouw waardig, zo'n 'bekentenis', maar eigenlijk ligt hier ook een taak voor de sportkaderleden die het toch al zo druk hebben. Een jury wil altijd wat te mekkeren hebben. Vandaar: draag ook volgend jaar net zo gul kandidaten voor en lever er dan ook meteen hun juiste postcode bij!

Tot slot de constatering dat ook de jury van de Leiderdorpse sportverkiezingen naadloos aansluit bij de eerder gesignaleerde trend. Ons trio bestaat voor het grootste deel uit vrouwen.

Saskia Stoelinga (Redactie Leidsch Dagblad)

Tim Brouwer de Koning (Redactie Leidsch Dagblad)

Giulietta Zanda (Servicepunt Sport & Bewegen)


Sportvrijwilligers:

·Organisatie dubbele interland Nederland - Duitsland (Alecto Hockey)
·Organisatie N.K. Skeeleren (Schaats & - skeelervereniging Leiderdorp)
·Jos van der Lubbe (voorzitter Leython D.C.Volleybal)

Organisatie dubbele hockeyinterland Nederland - Duitsland (Alecto)

Last van de wet van de remmende voorsprong heeft deze vereniging niet. Want altijd verzinnen ze wel wat bijzonders in dit bolwerk aan de Bloemerd. Vallen er nieuwe velden in gebruik te nemen, dan kun je dat ook door de créme de la créme laten doen.

Leiderdorp en televisiekijkend Nederland hebben het geweten. In het paasweekeinde (10 en 11 april j.l.) kwamen zo'n 3500 toeschouwers af op de dubbele hockeyinterland Nederland - Duitsland bij Alecto. De vrouwen (natuurlijk) speelden er eerst officieus (vrijdag) en vervolgens officieel een interland. Als een op vrijwilligers drijvende organisatie zo'n druk bezocht evenement in goede banen kan leiden, dan verdient zij zonder meer één van de sportvrijwilligers prijzen van 2009.


Organisatie NK skeeler (schaats & skeelervereniging Leiderdorp)

Wat een nieuwe accommodatie al niet vermag. Schaatsen kunnen we in Leiderdorp, als er tenminste ijs ligt, maar skeeleren, dat is een ander verhaal. In onze volgeplempte gemeente is het woekeren met de schaarse ruimte. Vandaar dat het al een hele kunst is om er een skeelerbaan doorheen gelobbyd te krijgen. Maar een organisatie die daar dan meteen een Nederlands kampioenschap aan weet te verbinden verdient lof. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de daadwerkelijke organisatorische klus, goed voor drie dagen skeelervertier op 21, 22 en 23 mei in Leiderdorp. Ons dorp staat weer wat steviger op de kaart. Ook schaatsers gaan de vruchten plukken van deze onmisbare manier van over zomeren. Vandaar dat de organisatie van het NK skeeleren in aanmerking komt voor één van de sportvrijwilligers prijzen van 2009.

Jos van der Lubbe (voorzitter van Leython DC)

Vrijwilligers heb je in alle soorten en maten. Hier hebben wij er één van het zuiverste water: een man met capaciteiten die daarnaast veel werk verzet, eerst als voorzitter van een ongedeelde vereniging en nu dan als roerganger van een fusieclub.
Natuurlijk zal hij zeggen dat hij zijn inspanningen niet solo verricht. Dat klopt ook. Maar juist het in gang zetten van anderen maakt het vrijwilligerswerk zo waardevol en dat heeft deze volleybalbestuurder goed begrepen. Zo kan hij dit jaar terugkijken op een geslaagd evenement met liefst 67 Jeugd Mini teams (in maart 2009) en een themadag over sporters met een chronische aandoening.

We hebben het hier over een voortrekker van Leython DC, die het liefst anderen naar voren schuift: sportvrijwilliger / voorzitter Jos van der Lubbe.


Aanmoedigingen:

Willemijn Kallenberg (Basketbal)
Anne Floor Kunkeler (Snowboard Alpine)
Hannah Regeer (Atletiek / Veldlopen)


Willemijn Kallenberg

Jonge sportvrouwen stellen de jury vaak voor problemen. Want of dat nu door de groeispurt komt of niet, zij leveren vaak al volwassen prestaties. Zijn zij daardoor te groot voor het servet maar te klein voor het tafellaken?
Zo'n twijfelgeval is deze 15-jarige sportvrouw zeker. Zij debuteerde al voor Wereldtickets-NL in de eredivisie basketbal bij de grote vrouwen (ook genoemd op teletekst pagina 616/2).

Tussen haar leeftijdsgenoten werd zij Nederlands kampioen in het Leiderdorps / Rijswijkse combiteam.
Met Jong Oranje werd zij Europees kampioen in de B-categorie. Als klap op de vuurpijl sleepte zij op dat toernooi de individuele eretitel van MVP in de wacht, wij zouden zeggen:
Gun Willemijn Kallenberg twee of drie sportieve groei jaren en zij zet deze nominatie om in een topklassering bij de volwassenen.

Anne-Floor Kunkeler

Goed voorbeeld doet goed volgen. In het spoor van haar grote zus dendert deze Leiderdorpse tiener van besneeuwde berghellingen af. Haar zus werd al eens genomineerd voor een aanmoedigingsprijs in Leiderdorp en voor deze telg uit hetzelfde geslacht is dat nu ook de hoogste tijd.
Want ook deze snowboarder hoort in haar leeftijdsklasse tot de top van Nederland, getuige haar titel op het onderdeel Boardercross bij de jeugd, naast podiumplaatsen op de slalom (PSL) en reuze slalom (PGS). Ook in buitenlandse wedstrijden komt Anne-Floor goed mee, waardoor zij net als haar zus destijds genomineerd is voor een aanmoedigingsprijs.


Hannah Regeer

De sportgenen heeft zij van geen vreemde. Haar vader en haar moeder hebben in de atletiek hun sporen verdiend.
Maar dat was in de vorige eeuw. De 15-jarige Leiderdorpse die nu centraal staat, gaat een stap verder. Of beter gezegd een sprong, want zij kan meer dan alleen hardlopen. Als hoogspringster bedwong zij al eens een hoogte van 1 meter 47, en na de deadline voor deze verkiezingen slechtte zij zelfs de grens van 1 meter 50.
Al dat gespring levert haar echter nog niet deze nominatie op. Die heeft deze frêle atlete van Leiden Atletiek toch echt te danken aan haar achtste plaats op het Nederlands kampioenschap veldloop in de Brabantse blubber, bij de meisjes C (1994/1995). Dat heet pieken op het juiste ogenblik en dat nog wel in een van de zwaarste en meest complete disciplines die de atletieksport rijk is en daarom is de naam Hannah Regeer er ook één om te onthouden.Sportteam van het jaar:

Asopos Dames vier zonder stuurvrouw (Roeien)
Leython Dames 1 (Volleybal)
De Munnik Dames (Tennis)


2e/3e jaars Dames Vier zonder Stuurvrouw (Asopos de Vliet)


Wat een goede accommodatie al niet vermag. Zou het toeval zijn dat Leiderdorpse roeiers zich steeds vaker in the picture varen?
Veertien overwinningen in het ‘Development Klassement’ voor tweede - en derdejaars roeiers, met uitzicht op meer. Daarnaast stuntte vrouwen vier zonder stuurvrouw tijdens wedstrijden onder de 23 jaar en bij studentenwedstrijden.

Vandaar dat deze Vier van Asopos de Vliet, bestaande uit:

Maartje ten BargeCharlotte Röell

Hanna VisserEmily van ’t Wout

mede is genomineerd voor de prijs van Leiderdorps sportteam van 2009.

Leython vrouwen 1 (volleybal)

We moesten het nog zien, hoe de fusie zou uitpakken. Qua aantallen en gezelligheid zit het allemaal wel snor bij Leython DC, een mengvorm van Leython en DVO. Maar zou dat ook gauw tot prestaties van formaat leiden?

Wat in Leiderdorp wel vaker gebeurt, geschiedde ook hier:
De vrouwen namen het voortouw. Dat resulteerde in promotie naar een landelijk niveau waarvoor Leiderdorpse volleybalsters zich niet hoeven te schamen. Helaas kun je maar één klasse per jaar vooruitgaan, wat zowel vrouwen 1 als vrouwen 2 presteerde. De onderlinge strijd was spannend, maar de jury nomineert hierbij Leython DC vrouwen 1 bij de sportteams van Leiderdorp 2009.

De Munnik dames 1 (tennis)

Als je wint dan heb je vrienden. Zeker ook bij de jury die de Leiderdorpse sportprijzen toekent. Want winnen is winnen, al moet je nog wel even uitleggen wat het belang van zo'n zege is.
Vier vrouwen die hun sporen allang hebben verdiend in de tennissport, hebben geen enkele moeite om hun kampioenschap te onderbouwen. Alleen hun namen al spreken boekdelen. In de landelijke hoofdklasse bij de vrouwen leverden de vier Leiderdorpse moeders (Kim Clijsters keek bij hen de kunst af) een prestatie van formaat. We hebben het dan wel over een kwartet van De Munnik dat luistert naar de namen
Margot Devilee - van Overloop, Bionda van Overloop - Zonderop, Katja Nossik en Pascal Schouten - Jongmans. Met zijn vieren zijn zij het derde genomineerde sport team alhier.


Sportvereniging:

Stichting Top Basketbal Leiderdorp
Alecto
Liethorp (Ruitersport)

Stichting Top Basketbal Leiderdorp

Wij zijn allang niet meer van mening dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Puur amateurisme is een schaars goed en ook op professionele wijze kunnen sporters zich zo onderscheiden dat zij voor een sportprijs in aanmerking (kunnen) komen.
Toch zijn er lastige en listige mengvormen. Zo herbergt Leiderdorp een eredivisionist die het pure amateurisme allang ontstegen is. De vorm waarin deze basketbalorganisatie de sport promoot verdient waardering, maar heeft ook on - Leiderdorpse trekjes. Maar door de impuls aan vrouwen - en meisjesbasketbal in Leiderdorp verdient de organisatie een voordracht voor Sportvereniging van Leiderdorp 2009.

Alecto (hockey)

Leiderdorp mag zich gelukkig prijzen met een aantal ijzersterke sportverenigingen. Jaarlijks dingen grootmachten als Alecto, RCL, Velocitas en sinds kort ook Liethorp, Leython DC en Asopos mee naar de verenigingsprijs.
Dat kan komen door een opvallende prestatie van ‘het uithangbord’ van de club, maar vaker door bewezen kracht in de breedte.
Dat geldt zeker ookvoor deze vereniging, die jong en oud in honderdtallen aan zich verplicht. Als dan in één jaar, zowel de meisjes B1 (kampioen van de inter districtscompetitie) als de veteranen A-dames (kampioen en promotie naar de hoofdklasse) zich onderscheiden dan weet je dat het wel goed zit. Vandaar dat ook hockeyvereniging Alecto dit jaar weer meedingt naar deze Leiderdorpse sport verenigingsprijs.


Liethorp (paardrijden)

Leiderdorp telt niet alleen sportieve mensen, maar ook sportieve dieren. Voeg 12 , dan wel zestien paarden bijeen, train ze trouw en meld je aan voor het Nederlands kampioenschap Carrousel. Succes is niet verzekerd, maar in Leiderdorp bloeit al jaren wat moois. De ene na de andere carrouselgroep verschijnt in landelijke wedstrijden in de hoogste regionen.
De succesvolle vereniging is op het hoogste carrouselniveau inmiddels vertegenwoordigd door twee teams, waarvan er één tot de top vijf van Nederland behoort en werd “4-Ever” in Schoorl kampioen in de E - poule.
Verder werden twee ruiters, in september nog, de beste van Nederland in hun klasse.
Liethorp is dan ook nu één van de genomineerde verenigingen voor deze Leiderdorpse verenigingssport prijs van 2009.


Sportvrouw

Regina Bruins (wielrennen)


De vraag bij deze sportvrouw is vooral: waar woont zij? Want net als andere getalenteerde Leiderdorpse sporters beseft zij dat de dorps - en zelfs landsgrenzen haar kunnen beperken in haar geldingsdrang. Toen zij de kans kreeg om in een Zwitserse ploeg te gaan wielrennen, was de keuze gauw gemaakt.

De Leiderdorpse, want dat is zij nog steeds, is in een stadium van haar loopbaan beland, dat zij prijzen moet gaan pakken, dan wel op de hoogste podia moet acteren. Dit jaar slaagde zij in die opzet. De Nederlandse titel tijdrijden geeft haar erelijst een gouden glans.
Daarna werd zij ook nog 15de van de wereld op ditzelfde onderdeel en verklaart hierbij tevens haar nominatie voor Sportvrouw van Leiderdorp.


Lotte Kunkeler (snowboarden)

Gelukkig valt de winter middenin het Leiderdorpse sportverkiezingsjaar, en daardoor kunnen de prestaties van deze 'koudbloedíge' dorpsgenote ons niet ontgaan, ook al levert zij die ver weg in de sneeuw.
Zij bewijst er dat laaglanders op een snowboard weinig onder behoeven te doen voor de
concurrenten uit de specifieke berglanden. In internationale jeugdwedstrijden belandt zij
soms op het podium.
Van alle laaglanders deed deze Leiderdorpse het afgelopen winter tot driemaal toe het allerbest. Zij werd nationaal JUNIOREN kampioene op de onderdelen slalom, reuze slalom en boarder cross.
Wie bij de beste junioren zit, raakt in deze jonge sport ook algauw tegen de seniorentop aan. Dat belooft nog wat voor Lotte Kunkeler, ooit al eens in Leiderdorp bedacht met een aanmoedigingsprijs en nu kandidaat voor de titel van sportvrouw van Leiderdorp.


Sportman:

Tom Altink (Diok Rugby)
Boudewijn Röell (Asopos Roeien)
Niels van Straaten (Alecto Hochey)

Tom Altink (Diok rugby)

Het verhaal over deze sportman lijkt op dat van vorig jaar. Toen was hij een aanstormende tiener die zijn vleugels wijd uitsloeg. Die lijn trekt hij ogenschijnlijk moeiteloos door.
Slim, technisch uitstekend en alom aanwezig, heette het toen.

Leergierig ook, want hij verkent zijn grenzen. Londen werd Parijs voor deze rugbyer, die de wereldsteden vooral bezoekt om er tijdens stages een nog betere sportman te worden.
Gelukkig houdt hij nog wel contact met zijn woonplaats Leiderdorp en leefplaats Leiden, want daar trekt hij het gemiddelde sportpeil flink omhoog. Vaste klanten weten allang dat het hier gaat om Tom Altink van DIOK

Boudewijn Röell (Asopos roeien)

Wat goed is komt snel. Dat geldt zeker voor de sportman die al in zijn derde jaar een plaats bemachtigde in de nationale selectie onder de 23 jaar van de Koninklijke Nederlandse Roeibond.
Hij heeft met deze selectie zowel nationale als internationale wedstrijden gestart en gewonnen en is uitgezonden naar het wereldkampioenschap voor onder de 23 jaar in Racice, in Tsjechië. Hier werd hij in de vier zonder stuurman zevende.

De 20-jarige Leiderdorper heeft op de ergometer (indoor roeimachine) een tijd neergezet op de 2 kilometer van onder de 6 minuten en kan zich hier mee meten met de toppers van het Nederlandse roeien. Aankomend jaar zal hij middels trainen zich verder ontwikkelen om zich weer te meten met deze toppers op de (inter)nationale roeiwateren.
Tevens blijft hij trainen in de nationale selectiegroepen op de Bosbaan, te Amsterdam. Boudewijn Röell, want over hem hebben we het, is verdiend genomineerd voor Sportman van Leiderdorp.

Niels van Straaten (Alecto hockey)


Het is voorwaar geen sinecure om uit te blinken in een teamsport. Toch slagen er elk jaar wel weer enige Leiderdorpers in om zich aan de bekende clubkleuren te ontstijgen en in een vertegenwoordigd team uit te komen. Dan val je op en stel je wat voor, al is het elk jaar ook weer spannend om te zien of je er weer bijzit.
In hockeyland heb je opleidingsteams, bedoeld om getalenteerde spelers te laten snuffelen aan het oranje shirt. Wie daarvoor uitkomt, moet van goede huize komen.
Bij hockeyvereniging Alecto loopt er zo één rond. Hij groeit, scoort en is een blikvanger, waardoor hij in 2009 deel uitmaakte van het nationale opleidingsteam tot 18 jaar.
Vandaar dat Niels van Straaten hoort bij de kandidaten voor sportman van Leiderdorp.

Leiderdorp, november 2009.

 

Sportverkiezingen Leiderdorp 2009


De sportverkiezingen zijn gehouden op 20 november 2009.
De foto's kunt u hieronder bekijken evenals de openingstoespraak van Roelant Oltmans.

Hieronder vindt u de winnaars seizoen 2009 met het bijbehorende juryrapporten.
Uiteraard zijn ook de vorige winnaars hier terug te vinden.
Het secretariaat van de Sportverkiezingen kunt u bereiken via ons email-adres.

Winnaars 2009

Sportman van het Jaar
Boudewijn Roëll (Roeien)

Sportvrouw van het Jaar
Regina Bruins (Wielrennen)

Sportvereniging van het Jaar
Hockeyvereniging Alecto

Sportteam van het Jaar
LTC De Munnik Dames I (Tennis)

Aanmoedigingsprijs
Willemijn Kallenberg (Basketbal)

Sportvrijwilliger van het Jaar
Organisatie dubbele interland Nederland - Duitsland (Alecto Hockey)

Organisatie N.K. Skeeleren (Schaats & - skeelervereniging Leiderdorp)

Jos van der Lubbe (voorzitter Leython D.C.Volleybal)

 

SPORTVERKIEZINGEN 2009

Sportman van het jaar 2009 Boudewijn Roëll

Sportvrouw van het jaar 2009 Regina Bruins


SPORTVERKIEZINGEN DEEL II

momenteel niet bereikbaar bij Google

Roelant Oltmans (NOC*NSF)
die de Leiderdorpse Verkiezingen 2009 opende
(video Ton de Vrind ©2009)

Klik op de jaartallen

voor de overzichten

2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006  2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011

2012 | 2013 | 2014 | 2015| 2016

| 2017 | 2018 | 2019 |